Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин на посещение в Турция

Снимка: БТА

Руският държавен глава Владимир Путин ще посети днес Истанбул за пръв път след кризата с Турция заради сваления руски бомбардировач. Путин идва по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

През август двамата лидери загърбиха кризата, след като Ердоган се извини за самолета и днес ще продължат за трети път диалога по активизирането на двустранните отношения. Предвижда се да обсъдят глобални и регионални проблеми, както и да подпишат важни споразумения. Между тях е проектът за строителството на "Турски поток", който бе замразен заради кризата. Той предвижда трансфер на природен газ през Черно море до Турция и оттам към Европа и ще спомогне за превръщането на Турция в газов хъб на Балканите.

Владимир Путин ще говори на специална сесия на 23-тия международен енергиен конгрес, който се провежда в Истанбул. На форума се обсъждат въпроси на енергийното сътрудничество, проблеми във връзка със сигурността и диверсификацията на енергийните източници, отбелязват експертите.

Участват над 10 хиляди души. Европейският съюз е представен от заместник-председателя на Еврокомисията по енергийния съюз Марош Шефчович. От България участва заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Присъстват президентите на Азербайджан, Венецуела, енергийните министри на Русия, Саудитска Арабия, Иран, Ирак, генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркино.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!