Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен литературен конкурс в Италия награди български представители

В италианския град Брунате бяха раздадени наградите на международен литературен конкурс,  учредил специална премия „150 години Пенчо Славейков”. За нея, право на участие в две категории имаха български поети над и под 18 години  само с българско гражданство от България или живеещи в Италия.
Поетичната премия „150-години Пенчо Славейков“ - новост на петото издание на Международния конкурс за поезия и литература „Алда Мерини” в Брунате, спечелиха Димана Йорданова от Горна Оряховица и  Елеонора Желязкова от Раднево.
 Журито присъди специалната награда „Животът ми по-хубав от поезия” на актьора Мони Овадия. Мотивацията за това казва, че тази година се навършват не само 150 години от рождението на Пенчо Славейков, но  се чества  70-годишнината на друг велик човек на културата, не забравил българския си произход, пренесъл във втората си родина - Италия и по целия свят, своя оригинален театрален стил разпространявайки  общочовешките достойнства. 
Награждаването се състоя  в салоните на общинската библиотека на Брунате в  присъствието на генералния консул на България в Милано Росен Руфев и други официални лица. В словото си, той  изтъкна  стойността на  конкурса със своеобразното българското участие в него „допринесло за придобиване на по-голяма видимост, субстанция и качество в деликатната  област на  литературата и поезията в културните контакти между България и Италия”. 
В Брунате,  Пенчо Славейков прекарва последните дни от живота си. Там има негов паметник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!