Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шокът от земетресението в Италия е огромен

Снимка: БТА

Ще се помни това най-силно от 36 години насам земетресение от 6,5 по Рихтер. Уникален видеоматериал на човек излязъл рано в планината и усетил под краката си, че става нещо страшно, показва до където взор стига, как под него от селищата се вдигат облаци прах от разрушенията. Видеооглед от хеликоптер на пожарникарите показва как планинския масив Реденторе е хоризонтално сцепен, а друг – как село е напълно сринато.

Трусовете са към 700 досега, някои с магнитуд над 4. Геолози обясниха, че вторични трусове ще има седмици наред. Над 70 общини отчитат разрушения. Без подслон са 40 000 души, но броят им ще се увеличи. Ранените са 20. Фактът, че загинали няма е като светлина сред развалините. Разбитите пътища са много. До изолираните махали се стига с хеликоптери. Хората пренощуваха във временни структури, по влакови композиции, в каравани, в колите си, някои са евакуирани по хотели на Адриатическото крайбрежие. Смелчаци спаха в домовете си, останали незасегнати, но в отцепените червени зони – никой. В Норча искат да останат на палатки. Положението не е лесно и мъж сподели:

Трябва да намерим подслон някъде, не можем да излезем на палатки или да спим в колите – вижте времето! Май не е подходящо. И въпросът с храната трябва да се реши. Чакаме ги да ни настанят някъде временно. Трябва да бъдем търпеливи.

В някои села все още няма ток, вода, горива. В Рим няколко църкви са обявени за неизползваеми, проверява се мост над река Тибър. От ЕС казаха, че ще помагат на Италия. Всеки момент правителството на Матео Ренци ще вземе допълнителни спешни финансови мерки към настоящите от над 370 милиона евро общо, отпуснати от Гражданска защита и чрез постановлението за земетресението през август. За да стъпи Италия на крака след трите земетресения в центъра на Апенините от лятото досега, са нужни към 8 милиарда евро, разпределени до 2047-а година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!