Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Гърция заради поредното орязване на пенсиите

| обновено на 03.11.16 в 16:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Орязването на пенсиите в Гърция със задна дата предизвика протести в центъра на Атина. В Солун протестират лекари и студенти. Синдикатите призовават за масови демонстрации срещу високата безработица и непосилните данъци.

След протести вчера в Солун днес пенсионерите протестират и в Атина. Над 250 хиляди пенсионери получиха с 50 евро по-малко този месец. Мерките за орязване на пенсиите влязоха в сила още през юни и до края на годината пенсионерите са длъжни да върнат обратно парите, които съгласно новия закон са получили в повече.

Това вече е „милостиня“, скандираха протестиращите, като носеха в ръце трудовите си книжки с над 40 години стаж. Повече от час пред министерството на труда те призоваваха: Или сте с капиталистите или с народа, накажете плутократите!
И това не са синдикати на опозицията, а възрастни хора, които на последните избори масово гласуваха за Сириза. Убедени са,че правителството не само не може да се справи с корупцията, а превръща пенсионерите в „жертви на една порочна политическа система“. Това коментираха възмутените възрастни хора.
В знак на протест символично запалиха уведомителните писма на министерството на труда, което им обяснява, по кой закон отново им режат пенсиите. Ето какво споделиха пенсионерите:
Пенсията ми е намалена наполовина. Ако този господин, министъра на труда, може да живее с парите, които получаваме, да дойде да ни го каже!
Не живеем, а едва съществуваме. Под нулата сме. Стандартът ни на живот буквално е под нулата.

В Солун днес на протести са лекарите от държавните болници, където според медиците, здравеопазването е в кома. Не достигат лекари и закриват болници, коментират протестиращите.

Студентски протести в Солун настояват за повече средства за образованието.

Общият синдикат на Гърция обяви поредната стачка на 8-и декември.

И докато хиляди протестираха с часове в големите градове, депутатите в парламента водеха яростни дебати за неща, които дори не интересуват хората - кой да оглави Съвета за електронни медии и колко телевизионни лиценза да бъдат раздадени. И нито дума за пенсионерите, дори и от опозицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!