Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия отрече обвиненията на "Амнести интернешънъл" за насилие спрямо мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарната организация "Амнести интернешънъл" излезе с доклад, в който критикува полицията в Италия за насилствено отношение към имигрантите спасени в Сицилийския пролив. Става дума за тяхното идентифициране с пръстови отпечатъци в центровете наречени „Горещи точки”, поискано от Европейския съюз. Говори се за нанесени побои и други насилствени методи за взимане на пръстови отпечатъци и за незаконно експулсирани мигранти. Тази информация е в резултат на разговори с 170 души, като 24 от тях били малтретирани. 
Италия отрече напълно обвиненията. Това стана пред Камарата на депутатите в лицето на началника на служба „Имиграция” към вътрешното министерство Марио Морконе:
Това, че полицията е упражнявала насилие срещу имигрантите е напълно невярно. Шокирах се до като четях  тези идиотщини. ”Амнести”, пише своите доклади в Лондон, а не в Италия
В доклада се казва, че под натиска на ЕС Италия да упражнява тежка ръка за идентифицирането на имигрантите чрез пръстови отпечатъци, се стигнало до произволни арести, малтретирания, до изтезания, използване на електрошокови палки и сексуално унижение, незаконни експулсирания, когато мигрантите отказвали тази процедура. Матео де Белис, координатор на доклада, отчита, че  спасените в Сицилийския пролив са травматизирани от преходи и преживявания и после подложени на несъвършени процедури, с извода, че системата подкопава правото за търсене на убежище и как политиката на ЕС може да доведе до нарушаване правата на бежанците и имигрантите. Илюзия е и разпределянето им в другите страни на ЕС. От Италия са преместени 1200 души от договорени 40 000 на фона на пристигналите през тази година 150 000. 
Днес на остров Лампедуза бяха докарани 29 оцелели от две гумени лодки обърнали се поради лошото време, от което са се удавили 249 души. Пред кмета Джузи Николини спасените разказали, че престояли два месеца в склад в Либия, понасяйки всякакви насилия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!