Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас направи промени в правителството на Гърция

| обновено на 05.11.16 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството, но без да сменя ключови министри. Преговорите с кредиторите ще продължи да води финансовият министър Евклидис Цакалотос, а първи дипломат остава Никос Кодзиас. Ще има обаче отделни министерства по миграция и туризъм. 

Промените в  правителството са в тон с изискванията на кредиторите и под влияние на протестите на гърците. Министерството на енергетиката е с ново ръководство, след като досегашният министър отказа приватизация на държавната електрокомпания. След критика от кредиторите за застой на приватизацията Ципрас включи в правителството и бившия директор на агенцията за приватизация. Протестите на пенсионерите оказаха влияние за смяна на министъра на труда. Социалното министерство се поема от 30-годишната юристка Ефи Ахциоглу с опит в комуникацията със синдикатите.

Към новото министерство по миграция се включват всички служби по прием и регистрация на бежанци.

Увеличава се присъствието в правителството на коалиционния партньор - националистите от "Независими гърци".

Коментарите по състава на новия кабинет в Атина акцентират върху екипа от експерти, които ще преговарят с кредиторите за облекчаване на гръцкия дълг.

Опозицията отново изрази недоверие към премиера и призова към оставка на правителството с изявление, че на гърците не са необходими повече министерства, а решаване на проблемите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алексис Ципрас подготвя промени в гръцкото правителство

Алексис Ципрас подготвя промени в правителството на Гърция. Очаква се да се включат и независими експерти. Бежанската криза принуждава Атина да промени цялата структура на Министерството по миграция, съобщи за местните медии говорителя на..

публикувано на 21.10.16 в 13:00

Ципрас: Гърция ще бъде включена в програмата за количествени улеснения на ЕЦБ

Гръцкият премиер изрази надежда, че страната му ще бъде включена в програмата за количествени улеснения, с която Европейската централна банка /ЕЦБ/ стимулира кредитирането в еврозоната. Ако това стане до шест месеца, то ще можем да изпробваме..

публикувано на 22.09.16 в 09:55
Алексис Ципрас

Алексис Ципрас обеща да работи за растеж на гръцката икономика

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обеща да работи за растеж за гръцката икономика. Той обеща десет хиляди нови работни места в държавните болници, безплатна храна за хиляди ученици, повече места в детските градини и програма за връщане на емигриралите в..

публикувано на 11.09.16 в 08:50