Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още девет представители на прокюрдската опозиционна партия бяха арестувани в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са арестували днес още девет представители на прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите. Вчера 12 депутати от формацията, включително двамата й лидери, бяха задържани по подозрения за връзки с кюрдските сепаратисти. Сред арестуваните днес са лидерите на партията във вилает Адана.

Вчера Анкара си навлече международни критики и заради арестите на депутати от Демократичната партия на народите. Именно кюрдските сепаратисти бяха обвинени от премиера Бинали Йълдъръм за атентата в Диарбекир, който беше извършен малко след арестите и отне живота на девет души. По-късно обаче отговорност за него пое "Ислямска държава".

Междувременно арестуването на опозиционни политици предизвика протести извън Турция. Няколкостотин кюрдски демонстранти се събраха в центъра на Марсилия, а днес демонстрации се очакват и в Париж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Поредната вълна от арести отдалечава Турция от решаването на кюрдския въпрос

Временните ползи от използването на кюрдския въпрос за краткосрочни политически калкулации и придобивки бледнеят на фона на дългосрочните рискове, които крие този конфликт. Без решаването на този проблем Турция няма бъдеще и следващите няколко..

публикувано на 05.11.16 в 10:14
Селяхатин Демирташ

12 депутати от прокюрдска партия бяха арестувани в Турция

Терористичан атентат в населения предимно с кюрди град Диарбекир отне живота на най-малко 8 души, включително двама полица. Над 100 души бяха ранени. Атаката е била извършена с кола, пълна с експлозиви, задействани дистанционно. Смята се, че..

обновено на 04.11.16 в 18:54

Какво се случва в Турция след поредните арести

В Югоизточна Турция се води война, за която никой не говори. Никой не знае дали и за какво може да бъде задържан. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Генка Шикерова , журналист от Нова телевизия и автор на филм за Турция след..

публикувано на 04.11.16 в 14:58