Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пънар Динч: Време е и Турция, и ЕС да престанат да разглеждат проблема с имигрантите само като политически

Ако споразумението между ЕС и Турция не издържи, можем да очакваме нов приток на имигранти. Единственият резултат ще бъде катастрофа за бежанците, смята Динч

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Време е и Турция, и Европейският съюз да престанат да разглеждат проблема с имигрантите като политически и да обърнат внимание на хуманитарния му аспект. Това коментира в в ефира на "Хоризонт" Пънар Динч - координатор на отдела за изследване и развитие в Истанбулския център за политика и кандидат за докторска степен в Лондонската школа по икономика - по повод пререканията между европейските и турските лидери от последните дни. 
В интервю за предаването „Събота 150“ тя предупреди, че мерките за допълнително затягане на граничната охрана от северните съседи на Гърция няма да дадат желания ефект, а ще се отразят пагубно на бежанците:
Ако споразумението между ЕС и Турция не издържи, можем да очакваме нов приток на имигранти. Трафикантите на хора ще се възползват. Турция ще обвини за кризата Европейския съюз, а Съюзът ще обвини Гърция, която вече е оставена да се справя сама. Вдигането на стени няма да помогне - хората и трафикантите винаги намират начини да преминат през тях. Единственият резултат ще бъде катастрофа за бежанците.
Обобщение за турско-европейските отношения от изминалата седмица и цялото интервю с Пънар Динч може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!