Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата криза, бежанците, Кипър, енергийните проекти бяха само част от темите на срещите на Обама в Атина

| обновено на 15.11.16 в 18:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпълни едно морално задължение, както считат в Атина, да благодари на Вашингтон и лично на Барак Обама, за подкрепата за оставането на Гърция в Еврозоната и Европейския съюз преди година. Не мерките и кредиторите, а натискът на Вашингтон остави Гърция в Европа.

Борбата срещу тероризма е в световен мащаб и Гърция гарантира активно участие в нея.

Обединението на Кипър, една от най-болезнените теми за гърците, също получи подкрепа от Обама.

Ципрас посочи, че в преговорите е било обсъждана и енергийната карта, проекти като Трансадриатическия газопровод, разширяване на станцията за втечнен природен газ при Ревенуса, както и изграждане на станция за регазификация на втечнен газ в Александруполис. Реализирането на тези проекти би дало възможност за подаване на природен газ към България и Румъния.

Стана ясно, че Вашингтон настроява Атина да поддържа европейската линия на санкции към Москва.

Президентът Обама засегна и темата за овладяване на бежанската вълна. Той категорично зае позиция за спазване на споразумението между Европейския съюз и Турция.

Искам да наблегна отново на признателността ни към състрадателността, която показаха гърците по въпроса с бежанците. Ние поемаме ангажимента да сътрудничим на Гърция в осъществяването на програмите, чрез които се намалява броят на бежанците.

Синдикатите организират хората за масови протести днес с „Не на войната и на расизма“. Въпреки забраната от полицията, демонстрациите ще се проведат.

Тази вечер американският президент има среща с правителството и представители на гръцко-американската търговска камара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!