Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в бежански лагер в Гърция след пожар с жертви

Бежански лагер на остров Лесбос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е шокиран от смъртта на жена и дете при пожар в бежански лагер на остров Лесбос. Огънят е причинен от взрив на газова бутилка. Мигранти са влезли в сблъсъци с полицията при евакуирането им по време на пожара.

Огънят в бежанския лагер  на остров Лесбос не е умишлен. Гръмна газова бутилка и има две жертви. Сред тях и едно дете. Друго дете е в болницата с изгаряния. Според лекарите, няма опастност за живота му. Този битов инцидент отново предизвика напрежение след мигрантите. Бързата намеса на полицията овладя ситуацията.
Спокойствието е временно, заяви днес кметът на Лесбос.

В  лагера има над 7 хиляди души при максимална възможност за не по-вече от 3 хиляди. Без повод и причина често в лагерите на островите има сблъсъци. Афганистанци срещу пакистанци и всички заедно срещу сирийци. Зачестилите случеи на палежи и сблъсъци принудиха властите да засилят охраната със специални части за борба с безредиците. Жителите на Лесбос  споделят, че действително се страхуват и са категорични,че безредиците не се създават от семейните бежанци:

Тези,които крадат и създават хаос не са семейни. Това са младежи на 15-17 години. При нас много пъти са идвали бежанци със семействата и децата и сме им помагали с каквото можем. Лагерите трябва да се охраняват от армията. Ако държавата не може да изхрани тези хора, да не ги приема. Кой ще ги храни- ние ли?

Министърът по миграция Янис Музалас, който е лекар по професия, направи интересно тълкуване на причините за напрежението:

Хората в лагерите знаят, че вече няма надежда да стигнат до Европа. Минават през различни стадии - от силен гняв до примирение с положението. Мечтите им не се сбъднаха.Стигнаха до извора, но в него няма вода. Знаят, че ще ги върнат в Турция.

По решение на Европейския съюз бежанците и мигрантите на гръцките острови нямат право да напускат острова, докато не получат разрешение за бежански статут.Малко от тези 17 хиляди имат право на това. За това са и бунтовете, но решението не е в ръцете на гърците. Докато в другите лагери извън островите, поне досега, няма проблеми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!