Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За лошата Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Зам.-председателката на украинската Върховна рада днес строго се накара на Евросъюза, че безсрамно бави облекчаването на визовия режим и пълното ратифициране на споразумението за асоцииране. Което на друг език казва: Побързайте да ни скриете. Не украинския народ. А нас. Кои?

Организатори на т.нар. Майдан още в началото обявиха цената си - 17.5 млрд долара. Като заем, гарантиран от новата държавна власт. Срещу това обещаха буферна зона между Запада и Русия, политическо и икономическо обезкървяване на Кремъл и немечтани облекчения към инвеститорите от дарителския кръг. На народа си обещаха благоденствие.
Салдото след три години. Пристигна първият транш от 5 млрд. Новият президент, който беше един от най-богатите украинци, повиши богатството си седем пъти. Има 105 фирми. Министрите със заплата от по 1500 долара декларират официално яйца на Фаберже, древно японско изкуство, билети за Космоса и пари по къщите. Нито един под милион. Отделно имоти, уникални бижута, часовници и скъпи автомобили. Това в електронни декларации и само за страната. От чужбина излизат неказани само яхти и вили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!