Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки съд позволи екстрадиране на трима турски пилоти

temida_bg_nes
Снимка: БГНЕС

Неочаквано решение взе днес Апелативният съд в Атина. След като вчера единодушно реши да не се екстрадират в Турция трима от осемте военни пилоти, днес по отношение на други трима позволи екстрадиране.

Ако бъдат екстрадирани, ще ги измъчват, заяви след заседанието на магистратите прокурор Капагяни и внесе обжалване на решението. По отношение на искането от страна на Анкара, адвокатът заяви, че обвиненията не са категорични за участието на военните в опита за преврат.

Няма нищо конкретно и всичко прилича на журналистически анализ, а не на съдебен иск, коментират юристи, запознати със случая. Утре ще се проведе трето заседание на Апелативния съд за останалите двама.

Искането на Анкара за екстрадация е на база на обвинения, че са участвали в опита за преврат и са отвлекли хеликоптер, както и че са свързани с опит за убийство на турския президент.

Осемте турски военни се приземиха с военен хеликоптер на 15 юни в Александруполис, като поискаха разрешение за кацане поради техническа повреда. След това незабавно поискаха политическо убежище. За нелегалното влизане в Гърция бяха осъдени на два месеца условно.

Съдебната битка продължава във Върховния съд. Същевременно адвокатите им съобщиха, че турските военни са отправили искане за политическо убежище и към още три европейски държави.

Според експерти Върховният съд няма да позволи екстрадиране поради заплаха за живота им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!