Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на Италия трябва да одобри днес проектобюджета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До края на деня Горната камара на италианския парламент трябва да приеме проктобюджета за 2017година. От това зависи оставката на премиера Матео Ренци да бъде окончателно приета от президента на страната Серджо Матарела.

Тъй като оставката на Ренци е временно задържана от президента на Италия Серджо Матарела до окончателното приемане на проектобюджета, се направи всичко възможно това да стане по-скоро, с цел преодоляване на политическата криза след конституционния референдум.

Днес от 13 часа българско време започва дискусията и след това вотът по проектобюджета в Сената, приет от Камарата на депутатите в края на ноември. Очакванията са Сенатът да го приеме до края на деня и оставката на Матео Ренци да стане действителност. Президентът на Италия Серджо Матарела цели стабилност и първата възможност за съставяне на ново правителство е да връчи мандат на представител от управляващите демократи от партията на Ренци, посочен от самия Ренци. Ако се наложи служебно правителство, се спрягат имената на председателя на Сената Пиетро Грасо и това на финансовия министър Пиер Карло Падоан.

Конституционният съд реши да преразгледа новия изборен закон на 24-ти януари догодина, срещу който има жалби, че е некоституционен. Едва след това може да се говори конкретно за евентуални предсрочни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!