Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският Сенат прие бюджет 2017, Матео Ренци подава оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският Сенат прие бюджета за 2017-та година, одобрен вече от Камарата на депутатите в края на ноември. От това следва, според установения с президента на Италия Серджо Матарела сценарий, премиерът Матео Ренци да подаде оставка. Това, Ренци ще направи около 20 часа българско време.  
Президентът на Италия Серджо Матарела държи да има стабилност и демократите да довършат  до край своя мандат до февруари 2018-та година. Това Ренци трябва да обясни на своите съпартийци на провеждащото се заседание на Дирекцията на демократите и да обедини всички течения в партията на демократите за съставяне на правителство на националната отговорност. 
Предсрочни избори не искат както държавният глава, така и "Форца Италия" и левите демократи. На другия полюс, освен Ренци,  са „Пет звезди” и Северна Лига. За тях е в полза новият изборен закон наречен  „Италикум”, преразглеждан  от Конституционния съд поради неконституционност, за което той  ще заседава на 24-ти януари. 
В кратко съобщение президентът на Италия Серджо Матарела поясни, че се противопоставя на предсрочни избори преди съдебното решение, защото става дума за два противопоставящи се закона – „Италикум” за Камарата на депутатите  и „Консултелум” за Сената, която е валидната част от стария изборен закон : 
Немислимо е провеждането на предсрочни избори, преди изборните правила за  Камарата и Сената да бъдат уеднаквени. Това е необходимо в резултат на  референдума, потвърдил парламент с две камари, които обаче  трябва да са регулирани от два коренно различни избирателни закона - единият  мажоритарен ,  другият пропорционален, водещо до  висок риск от  несъвместими ефекти, с оглед необходимостта за  управляемост на страната .  
След като Ренци подаде оставка тази вечер, ще стане известен редът, по който държавният глава ще разговаря с представителите на партиите в парламента, за да връчи след това мандат за съставяне на ново правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!