Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови притеснения заради бежанците в Гърция на фона на икономическата криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се от 15-ти март да започне връщането на мигранти обратно в Гърция. Расте тревогата в гръцкото общество докога страната, която не може да се измъкне от икономическа криза, ще се справя и с бежанския проблем.

Еврокомисарят по миграция Аврамопулос се опита да успокои гърците, че малко на брой са мигрантите,които ще бъдат върнати в Гърция след 15-ти март. Никой не посочва бройка, дори и приблизителна.
На пресконференцията днес се оказа, че министърът по миграция Мозалас също че не знае колко мигранти ще дойдат в Гърция.За Атина в момента проблемът е да се получи разрешение за прехвърляне на хилядите мигранти от островите към върешната част на страната в по-малки и при по-добри условия лагери.
Медиите днес съобщават, че на остров Лесбос в рамките на три часа са пристигнали 200 мигранти от Африка. Към Хиос и Самос няма движение, но само днес. Коментира се, че видимо има организиране на трафикантите, които засилват натискът към Лесбос и то без контрол.По неофициална информация пристигналите мигранти съобщили на гръцките гранични власти, че са били няколко месеца в лагери от затворен тип в Турция, които в последните няколко дни вече са отворени.Трафикантите,след като им взели по 500 евро на човек, ги успокоили, че най-лесно ще влязат в Европа през Гърция.
Медиите не спират с коментари, че Гърция е изоставена на прозвола на съдбата, споразуманието за квотите не се прилага и се появиха доста материали под заглавие “Ще се превърне ли Гърция в един безкраен мигрантски лагер?“.
До сега гърците са толерантни, дори и на островите, където мигрантите са хиляди.
Но все повече, особено в малките общини, реагират срещу създаването на нови лагери,з ащото са убедени, че бежанците и мигрантите няма да останат само временно. На фона на дълбоката икономическа криза проблемът с бежанците засилва недоволството на гърците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!