Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдските "ястреби" поеха отговорност за двойния атентат в Истанбул

| обновено на 11.12.16 в 17:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорността за двойния атентат снощи в Истанбул, при който загинаха 38 души, предаде агенция Франс прес, като цитира прокюрдската агенция Фърат.
Турският президент Реджеп Ердоган свика извънредно заседание на Съвета по национална сигурност. По-рано той заяви, че Турция ще продължи борбата срещу тероризма с всички сили: 
Сега трябва да се концентрираме върху терористичния товар. Народът ни може да е сигурен, че ще продължим битката с тероризма до край. Ако смятат да ни уплашат с тези атаки, няма да оставим поле за действие на тези страхливци.
Арестувани са 10 заподозрени. Шестима прокурори разследват терористичните актове. 38 станаха жертвите на терора, след като девет от ранените починаха в болниците. 
155 души са хоспитализирани, от тях 14 се намират в интензивно отделение, посочи здравният министър Реджеп Акдаг. 30 от жертвите са полицейски служители от силите за борба срещу терора и безредиците, а осем са цивилни граждани, уточни той.
Днес беше обявен общонационален траур в цялата страна и в Севернокипърската турска република. 
Нападенията бяха извършени на фона на критични събития, които текат в Турция. Вчера управляващата ПСР внесе в парламента конституционна реформа, целяща въвеждане на президентска система на управление. Обезценяването на турската лира разтърси финансовите пазари. Разменят се остри реплики между турските и европейските лидери, които подсилват напрежението и нестабилността в страната, отбелязват анализатори. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!