Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Десет дни евакуация на Хитрино, съобщава 24 ЧАСА във водещото си заглавие. Толкова време може да отнеме спасителната и обезопасителна операция, уточнява вестникът, като цитира премиера Бойко Борисов.

Бедствено положение беше обявено вчера в Хитрино заради опасност от нова експлозия при изтичане на газ. Операцията по източването на цистерните започна по-късно от обявеното и в късния следобед едната беше разтоварена успешно, съобщава ДУМА.

След като бе разрушено, Хитрино е в риск да бъде обгазено. Операцията по източването на авариралите цистерни с пропан-бутан и пропилен зацикли, пише вестник СЕГА. Основната версия за катастрофата е човешка грешка. Машинист се кълне, че влакът е намалил скоростта, допълва изданието.

Несъобразена скорост е основната версия за трагедията, при която влак с пропан-бутан и пропилен дерайлира и причини смъртта на осем души, пише КАПИТАЛ DAILY.

Това, което ни даваше хляб и живот, донесе смърт, казват пред ТРУД жители на Хитрино.

МОНИТОР помества на първата си страница разказа на 85-годишната Селиме от Хитрино, която споделя за случилото се с думите "Небето падна върху мен". Взривът превърна жителите на селото в бежанци, отбелязва вестникът и допълва към възможните причини, освен високата скорост, грешно подреждане на вагоните или неизправност в самия подвижен състав.

Хората от Хитрино, които останаха без подслон, ще имат нови домове, пише СТАНДАРТ, като цитира министър-председателя Бойко Борисов. Парите ще бъдат преведени направо на Общината. След като кабинетът даде целева субсидия на селото, кметът ще разговаря с всяко семейство как да се постъпи. Да помогнат с изграждането са предложили и Строителната камара и частни фирми, допълва СТАНДАРТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!