Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Печатните издания излизащи в неделя отделят на страниците си основно място за усилията в преодоляването на неяснотата около управлението на страната.


„Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа кабинет на популизма“, пише СТАНДАРТ. „Премиерът в оставка няма да се съгласи да оглави правителство с мандат на Реформаторския блок, заяви самият той вчера. „Ако се направи кабинет сега, ние сме длъжни да им отговорим с това, което сме подписали в споразумението. Премиерът и министрите трябва да са техни“, отсече Борисов, и допълни, че не мисли за това да е служебен министър-председател.

 Така залезът за ново правителство, този път с мандат на Реформаторския блок, дойде след само ден преговори. А причината те да се провалят станаха две условия на Реформаторите и Патриотите. Първите държат парламентът да приеме ударно антикорупционния закон, което в момента е почти невъзможно. А вторите не отстъпват от условието си за 300 лева пенсия, което ГЕРБ определя като популизъм“, пише вестникът.

Борисов ще даде шанс реформатор да стане премиер“, пише в заглавие по темата вестник 24 ЧАСА. „Борисов дава шанс на кандидат на реформаторите да оглави дясно правителство, което да даде време на парламента да гласува промените в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарна избирателна система. Премиерът в оставка е категоричен, че трябва да се зачете гласът на 2,5 милиона българи, гласували на референдума на 6 ноември. Нито Борисов, нито министри от ГЕРБ ще участват в този кабинет на реформаторите, но ще го подкрепят. Според осведомени от петък се водят усилени преговори между ГЕРБ, реформаторите и патриотите. 

Днес също предстоят неформални срещи. Не е ясно до този момент дали Реформаторският блок ще събере необходимия брой гласове, за да се гласува правителство, както и кой ще участва в него. Запознати споменават, че с формирането на кабинет може да се ангажира лидерът на СДС Божидар Лукарски или неговият заместник Румен Христов, както и лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева или нейният заместник Найден Зеленогорски“, се казва в статията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!