Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция разби канал за продажба на бебета

Гръцката полиция отново разби българска престъпна група за продажба на бебета. Задържани са шестима български граждани.

Полицията поставила на прицел и месеци е следила българско семейсво в Катерини, в чиято къща пристигали бременни жени на различна възраст. Семейството се оправдавало пред съседите, че това са роднини. След няколко месеца се установява, че жените раждали в частна клиника в област Пирия, където се намира град Катерини. Преди това вече са намерени клиентите, бездетни гръцки семейства, които заплащат между шест и осем хиляди евро. Поради кризата явно цената е паднала, защото при предишни разкрития на полицията, бебета се продаваха по 40 хиляди евро.

Арестът е извършен след полицейска акция по познатия начин: полицаи се представят за двойка, която иска да осинови дете, и плащат с белязани пари.

В Гърция системата позволява анонимно осиновяване, което прави трафикът на бебета още по-лесна акция. По веригата са действали също гръцки лекари и адвокати. До сега полицията установи поне 13 случая на незаконно осиновяване. Реалната бройка не е известна.Търсели са клиенти предимно в област Атики около Атина, а също и в северна Гърция, където желаещите да осиновят могат веднага да дадат в брой парите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!