Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Румънските вестници коментират решението  на президента Клаус Йоханис да отхвърли номинираната от социалдемократите мюсюлманка Севил Шайдех и последвалата заплаха от тяхна страна за импийчмънт. 
РОМЪНИЯ ЛИБЕРА цитира думите на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който заяви, че е "смаян" от отказа на Йоханис от номинацията. 
Изданието се позовава на политически източници, които твърдят, че през изминалата нощ социалдемократите би трябвало да са обмислили ново предложение за премиер и стратегия за предстоящия период, които днес ще обсъдят с лидера на коалиционния си партньор Алианс на либералите и демократите.
АДЕВЪРУЛ анализира какви са шансовете президентът да бъде суспендиран от коалицията между двете формации. Лидерът на социалдемократите твърди, че президентът е нарушил конституцията, но анализатори, казват, че решението на Конституционния съд би било в полза на Йоханис, смята вестникът.  
ЕВЕНИМЕНТУЛ ЗИЛЕЙ отбелязва, че ако се стигне до референдум за отстраняване на държавния глава, за първи път ще има нужда от участието на само 30 процента от имащите право на глас, за да бъде признат за валиден. 
Досегашният председател на македонския парламент Трайко Веляноски днес трябва да насрочи учредителното събрание на новия парламент, след като получи доклада от Държавната изборна комисия за окончателните изнпрни резултати, съобщават скопските вестници. 
Тази година Франция е регистрирала близо 90 000 молби за получаване на бежански статут и почти всички тези хора със сигурност ще останат в страната, пише ФИГАРО. Според статистики миграционният натиск далеч не е отминал и дори тази година има ръст от 10 процента на молбите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!