Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови правила за прием в първи клас в столичните училища

Снимка: БГНЕС
Нови правила за прием в първи клас ще сложат край на безсънните нощи пред училищата в София. Времето за подаване на заявления от родителите няма да има значение, тъй като децата ще се приемат по точкова система, а не по ред на записването. С предимство ще бъдат приемани деца-сираци, обясни Мария Минчева - директор на Дирекция "Образование" в Столичната община:

Родителите ще могат да подават заявления от 19-и април. Разработихме 4 критерия: 5 точки за постоянен адрес, 2 точки за настоящ адрес. С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в съответното училище. Този критерий е 4 точки. Има и един социален критерий за ученици-сираци. Всяко едно училище при по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас, има право - по решение на Педагогическия съвет, да приема и допълнителни критерии
.

Новите правила ще бъдат представени за обсъждане в Комисията по образование на Стоичния общински съвет /СОС/ на 16.01.2017, посочи още Мария Минчева.За да влязат в сила, трябва да бъдат приети от СОС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!