Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Соколов пред БНР: Посвещавам победата на семейството си

Снимка: Личен архив

Цветан Соколов беше основен фактор за победата на „Лубе Чивитанова“ във финала за Купата на Италия по волейбол. В препълнената зала в Болоня Соколов и компания надиграха с 3:1 гейма „Диатек Трентино“ (Тренто).

Това е първи трофей в треньорската кариера на Джанлоренцо Бленини, който води отбора на „Чивитанова“, който не е печелил националната купа от 2009-а година.

В първия гейм „Луба Кучине Чивитанова“ успя да наложи своето надмощие най-вече заради силните изяви на Османи Хуанторена, който се намеси решаващо при 9:8 и при 11:9. След много грешки при началния удар и на двата отбора (общо 12 в сета), тимът на Соколов успя да удържи преднината си и да спечели с 4 точки.

Във втория сет нервите взеха връх, като отборът на „Чивитанова“ не успя да се настрои правилно, а и постоянното използване на видеоанализа изнервяше играчите. При едно обжалване при 19:20 то бе спечелено от треньора на "Тренто" и те поведоха с 21:19, което означаваше и преднина за гейма.

В третата част Цветан Соколов взе нещата в свои ръце и беше в основата на преднината от 6 точки на своя тим - 19:13 и 21:15. Нещата не се промениха и в четвъртия гейм, където Соколов и „Хуанторена“ осигуриха успеха на тима си.

Българинът беше и най-резултатен за своя тим, след като завърши мача с 20 точки и логично беше определен за MVP на финала. „Хуанторена“ добави 15 точки, а Станкович и Ковар останаха с по 11.

Посвещавам победата на семейството си. На съпругата ми, на децата, които ме подкрепят, заяви специално за БНР Цветан Соколов след края на срещата.

„Кучине Лубе Чивитанова" спечели турнира за купата на Италия за общо пети път в своята история и за първи след 2009 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!