Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм „Добрият пощальон” на Тонислав Христов – най-добър на фестивала в Триест

Снимка: архив

На традиционния международен кинофестивал в италианския град Триест бе отличен филмът „Добрият пощальон” на българския режисьор Тонислав Христов. Фестивалът се провежда от 1987 и е основният, свързващ Италия с киноизкуството на Централна и Източна Европа.  
„Добрият пощальон” на Тонислав Христов, който е копродукция между България и Финландия получи специалната награда „Трансевропа”  за най-добър документален филм. Представя село в югоизточна България на границата с Турция –място през, което преминава имигрантския поток у нас. В селото, което се обезлюдява и опустява, пощальонът Иван  се кандидатира за кмет с цел да го съживи  чрез прием на имигрантите. Една  програма, с която не всички жители са съгласни -   мнение, което не липсва и в други европейски страни. 
Мотивацията с която бе отсъдена наградата на филма посочва, че той отразява паралелно две драми: едната на свят, който бяга, другата на свят, който чезне, поставяйки в центъра на вниманието човечността, опитвайки се да помири надеждата на бежанците за по-добър живот с тази  на местните жители в запустяващо село. „Това е филм, който вярва в диалога, в демокрацията, дава гласност на прозорливостта и благородството на обикновените хора, предизвиква размисъл относно човешките решения”, се уточнява в мотивацията за най-високото отличие на филма „Добрият пощальон” на Тонислав Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!