Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите категорично вярват в намесата на политиците в съдебната система, според проучване

Снимка: Жоро Александров

Българите категорично вярват в намесата на политиците в съдебната система. А възможностите за подобряване на работата на съда и прокуратурата откриват вътре в самата правосъдна власт.

Проучването на Европейския институт за стратегии и анализи показва още необходимостта на обществото от постоянен специализиран контрол върху работата на съдии и прокурори.

Българите определят съдебната система като добра, но не работеща добре и на първо място извеждат практиките на Германия, Великобритания и Съединените щати. Анализаторите смятат, че това е ефектът на художествените представи, които създават телевизионните програми, защото 95 процента от анкетираните сами признават, че формират мнението си от външното влияние:
Впечатленията от близки, познати роднини, мнението на хора, които хората чуват и казват: "Някой ми каза, че ето така функционира съдебната система". Това е още един индикатор за слабо познаване на съдебната система, за липса на информираност, казва Бранимир Ботев от Института за стратегия и анализи.

Българите настояват за по-тежки присъди, за по-широки правомощия на полицаи и прокурори и за ограничаване правомощията на адвокатите:
Основното усещане у българина е, че той е със силно накърнено чувство за справедливост и това е свързано с липсата на бърз, ясен, справедлив и прозрачен процес.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!