Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори на ТИР-ове са принуждавани да купуват винетни стикери срещу допълнителна такса на граничния пункт "Калотина"

| обновено на 02.02.17 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Шофьори на ТИР-ове, които чакат да влязат в България на граничния пункт "Калотина" сигнализираха "Хоризонт", че са принуждавани да купуват винетни стикери срещу допълнителна такса от 10 лв. на банково гише на границата. 
От агенция "Пътна инфраструктура" обаче отрекоха за такъв проблем. 
Александър Димитров беше един от шофьорите на пункта, който ни съобщи за рекета, по неговите думи, на българските и чуждите водачи:
Взимам дневна винетка, която струва 21 лева за товарен автомобил. Те 10 лева да ми взимат за комисионна! Чист рекет е това, според мен.

В отговор на въпрос на "Хоризонт" от Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че няма промяна в начина на продажбата на винетките през последните две години и твърдяха, че на четири места на граничния пункт се продават винетни стикери. Въпреки това шофьорите останаха на своята позиция:
На кантара ни карат насила, задължително, да си купуваме винетки и да минаваме и да ги плащаме. На 500 метра по-надолу има бензиностанция, от която мога да си купя винетка срещу 21 лева без нито един лев оскъпяване.

В отговор от АПИ предоставиха следната информация:
Винетният стикер е ценна книга и не може да се продава от автомат и на цена различна от определената. Шофьорите, влизащи на територията на България през ГКПП Калотина, могат да закупят необходимия им винетен стикер от 4 места. Това са Митницата на ГКПП Калотина и 3 бензиностанции. В линк от интернет страницата на АПИ може да видите цените на различните видове винетки и за различните категории превозни средства, се казва в съобщението на АПИ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!