Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери ще преговарят утре с правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите на фермерите в Гърция не стихват. Границите с България и Турция са отворени, но вече седмица е прекъсната връзката с Македония, а от няколко часа и пътя с Албания.

Повече от две седмици символичното затваряне на централни пътни артерии не доведе до преговори с резултат. Земеделците решиха да затегнат обръча и дадоха само няколко часа на правителството за среща и преговори, за да се постигне компромис по исканията им. Те заплашиха с пълна блокада на вътрешни пътища, прекъсване на достъпа до граничните пунктове и дори жива верига на железопътните линии.

За да не се достигне до ескалация, аграрният министър Евангелос Апостолу обяви среща със земеделците с участието на министърите по социалната политика и на околната среда. Преговорите са насрочени за утре. Ако не се постигне споразумание, вече се подготвят масови протести в Атина за вторник следващата седмица, а от Крит обещаха да пристигнат с тракторите пред парламента.

Правят се опити да се избегнат масовите фермерски протести поради няколко причини. Социалното напрежение може да изведе още много гърци на демонстрации заедно със земеделците, като не се изключва и гневът на гърците да доведе до политическа криза. Гърция е аграрна страна и властта се държи на гласовете на фермерите. Ако те оттгеглят доверие, отваря се пътят към предсрочни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Фермерите в Гърция в готовност да блокират граничните пунктове, жп линии и централната магистрала

Фермерите в Гърция в готовност да блокират граничните пунктове, жп линии и централната магистрала. Не само не се оттеглят тракторите от местата за блокади, но и се присъединяват още фермери. Показват готовност за пълна блокада на пътищата в страната и..

публикувано на 09.02.17 в 11:33

Фермерите в Гърция продължават протестите си с изненадващи блокади

От днес се засилват протестите на фермерите с блокади на повече места и за по-дълго време. Досега графикът за затваряне на централната магистрала беше по два часа на ден. От днес ще блокираме без предупреждения , съобщават от щаба на протестите. На..

публикувано на 06.02.17 в 12:40