Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Пилософ ще бъде освободен от длъжност на 6-и март

| обновено на 24.02.17 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ ще бъде освободен от длъжност от 6-и март. Той е подал заявление, което е прието от здравния министър.

Вчера пред "Хоризонт" проф. Пилософ предположи, че ако бъде отстранен, то една от причините ще е случаят с 9-годишния Байрям, одобрен за лечение в чужбина от Обществения съвет. Днес от Министерството на здравеопазването съобщават, че свиканият разширен консилиум от специалисти в университетска болница "Лозенец" установява, че детето е в добро общо състояние и не се нуждае от спешна трансплантация, а от такава, извършена в планов порядък. Комисията начело с директора на болница "Лозенец" обявява, че това може да се извърши у нас, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето, те не възразяват това да стане в чужбина.

Според Министерство на здравеопазването проф. Пилософ си отива, защото сам е нарушил правилника за работа на Фонда, като е предложил детето да се лекува в чужбина, без да има становището поне на двама външни експерти по профила на заболяването. Документацията за изпращането на детето в чужбина е била непълна, твърдят от здравното ведомство и това е била причината да не се подпише формуляр за лечение в чужбина.


През април миналата година проф. Владимир Пилософ беше назначен, след като старото ръководство на Фонда беше отстранено от тогавашния здравен министър доктор Петър Москов след операция на ГДБОП заради данни за злоупотреби във Фонда.


Проф.
Владимир Пилософ остава на поста до назначаването на нов директор. Това съобщи по-рано за "Хоризонт" Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на Фонда. По думите ѝ, родители на болни деца настояват проф. Пилософ да не бъде отстраняван от работа и да не се нарушава работата във Фонда:

Получих личното уверение на министър Семерджиев, че настоящият директор на Фонда ще остане до предаването на дейността на новия директор. Бих искала да се обърна към родителите от цялата страна, да знаят, че забавяния поради административни неуредици няма да има, както обеща лично доктор Илко Семерджиев пред мен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!