Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път „Дива роза“ в Лондон

Снимка: личен архив

Първото издание на Wild Rose BG Music Festival е на 3 и 4 март в Лондон. Идеята е фестивалът да събере не само нашите сънародници, които живеят в британската столица, но и почитателите на българската музика. Датите специално са избрани около 3 март – националния празник на страната ни. Основните участници са четирима наши известни поп изпълнители – Мария Илиева, Любо Киров, Михаела Филева и Деси Добрева.

Основател на фестивала и негов артистичен директор е Ива Ангеличева. През последните години тя живее в Лондон, където учи музикален бизнес и мениджмънт на изкуствата. Част от образованието ѝ е организиране на различни събития. Ето и как младата българка представи предстоящото музикално събитие.

От няколко години живея в Лондон и съм присъствала на български концерти, но те са винаги единично явление. Идеята ми беше не само да организирам фестивал с добри наши изпълнители, но и да създам цялостно изживяване. Постарали сме се да „потопим“ гостите потопят в българската атмосфера от момента, в който влязат във фоайето на залата - с традиционен български прием, с българска храна, българско вино. Подгряващите изпълнители са много добри. Единият е фолклорен състав „Булгара“, който е сред най-известните в Лондон, изключително обичан от българската общност. Както и цигуларят Начко Богданов със своя репертоар от пиеси с фолклорни мотиви в стил фолк денс и др. В петък ще чуем Деси Добрева и Михаела Филева. В събота са Любо Киров и Мария Илиева – едно невероятно дуо. Разбира се, всеки от тях ще представи самостоятелна програма, но ще ги чуем и като дует. И след двата концерта ще има афтърпарти. Залата е The Grand, намира се в южната част на Лондон. Позната е на българите тук, много от българските изпълнители са гостували там. Засега има голям интерес към фестивала. Доста хора идват от други градове на Англия – организират се групи от Бирмингам, Ливърпул, Норидж и др. А още по-интересно е, че има българи, които пътуват от Испания, Австрия, Холандия и от други страни. Дори ще дойдат хора от България. Явно са решили да пътуват през празничните за България дни и да съчетаят пътуването с посещение на хубави български събития. Началото на концертите е от 19.30 ч.


Ива Ангеличева е от Велико Търново. Споделя, че от 5-годишна е била част от вокалното студио „Румина“ в родния си град, а първите си организационни умения е придобила отново там – покрай своята учителка Румяна Начева. Благодарна съм на г-жа Начева, която е автор, продуцент и един от организаторите на конкурса за млади поп изпълнители „Сребърна Янтра“ в Търново – казва Ива. Като млад изпълнител тя е лауреат на много награди от конкурси в Малта, Италия, Литва, Румъния, Македония, Молдова. Четири пъти е печелила националната стипендия на Министерството на образованието и науката за деца с доказан талант. Надява се първото издание на Wild Rose BG Music Festival да бъде успешно и да привлече вниманието на публиката преди всичко с известните изпълнители, но и с представянето на висококачествени български вина и храни. Планира да развие фестивала, включвайки в него музика от всички жанрове, но за първия е заложила на поп, денс и фолклор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!