Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина настоява да се увеличи присъствието на специалисти на "Фронтекс" на островите

Снимка: БТА

Граничните власти спасиха днес 71 мигранти в близост до остров Самос, като арестуваха и турския трафикант. Операцията беше извършена съвместно с части на европейската агенция по охрана на границите „Фронтекс“. Същевременно задържаха и сириец на остров Лесбос с фалшиви разрешителни за бежански статут, които се предлагат на мигрантите срещу няколко хиляди евро.

Гръцките медии публикуваха днес официален доклад на директора на агенция „Фронтекс“ за подозрения за връзка между неправителствените организации, които се занимават с бежанците в лагерите, и трафикантите. Има изнесени факти от наблюдения на експертите от агенцията, че представители на неправителствени организации имат точна информация къде пристигат лодките с бежанци, още преди да е подаден сигнал на граничните власти.

Много от мигрантите просто изчезват, коментират жители на гръцките острови, защото действа добре организирана схема за нелегален трафик.

Гръцкият министър по миграцията Музалас изрази благодарност, че се увеличиха силите на „Фронтекс“ на границата с Македония, което реално напълно прекъсна трафика. Но Атина настоява за по-силно присъствие на европейските сили на островите в Егейско море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!