Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският премиер Бинали Йълдъръм обеща силен отговор на действията на холандските власти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Невиждана досега криза се разрази между Турция и Холандия, след като холандските власти задържаха турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая и я изгониха от страната, въпреки дипломатическия й имунитет. В изявлението си по случая министър Кая посочи, че холандските власти не са й разрешили да се срещне с турски граждани във връзка с референдума на 16 април в Турция. Срещата била насрочена в турското консулство, което е турска територия, но са я задържали като обикновен престъпник, каза тя и обвини холандските власти в грубо потъпкване човешките права и правото на свобода на словото.

Ден по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу не бе допуснат дори да слезе от самолета на летището в Ротердам и беше принуден да се върне в Истанбул.

В Турция се разразиха бурни протести срещу Холандия. Турският премиер Бинали Йълдъръм обеща силен отговор на действията на холандските власти заради забраните, които наложиха на турските министри, да проведат срещи с турските избиратели за референдума.

Преди това Германия забрани предизборните прояви на нейна територия, а също и Швеция. В европейските държави живеят около 5 млн. турски избиратели и в Турция се смята, че европейските държави със забраните си целят да им попречат да гласуват в полза на конституционните промени в референдума.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!