Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Ненкова: Не става въпрос за картел, а за обмен на информация за цените

КЗК започва секторен анализ на цените в търговските вериги за храни


Комисията за защита на конкуренцията не успя да докаже наличието на картел при пазара на горивата на дребно заради ценообразуващата формула и заради присъствието на един лидер на пазара, който диктува цените, обясни председателят на регулатора Юлия Ненкова:

Анализът показа, че не става въпрос за картел, а става въпрос за обмен на информация. Страните, срещу които предявихме нарушението, са си обменяли информация по отношение не на ценовата политика, а на цените, вследствие, на което по-малките обекти естествено следват цените на лидера на пазара.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че в рамките на старо разследване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки се извършва проверка за дъмпинг.

По-рано в коментар по мотивите на КЗК да прекрати процедурата срещу шест вериги бензиностанции за картел, председателят на антимонополният орган Юлия Ненкова обяви, че е започнала проверка на бизнесмена дали не извършва дъмпинг на цените. Това е станало по искане на прокуратурата. Арнаудова обясни:

Не е редно без да съм попитала наблюдаващия прокурор по това разследване да предоставям информация. Съжалявам, че външен орган е позволил предоставянето на информация по дело на прокуратурата. Не би следвало институциите да си позволяват да разкриват информация, която е следствена тайна, категорично.

По информация на "Хоризонт", проверката за дъмпинг на цените е в рамките на разследване срещу Марешки, започнало преди повече от година във Варна. От известно време обаче по него работи Специализираната наказателна прокуратура.

Комисията за защита на конкуренцията започна анализ на цените в търговските вериги за хранителни стоки, съобщи още председателят на КЗК Юлия Ненкова:

Направихме проверка в някои от веригите и всъщност започнахме сами да събираме доказателства, и тъй като тази информация не беше достатъчна. Ние се самосезирахме и в момента започваме секторен анализ.