Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишава се активността на институциите при достъпа до информация, сочи изследване

Снимка: Полина Тодорова

Повишава се активността на институциите по осигуряването на достъпа до публичната информация. Това показват данните от тазгодишното изследване на Фондация "Програма достъп до информация", като сред отличниците изследването сочи Министерството на финансите и общините Банско и Бургас.

Министерството на финансите е единствената институция у нас, чиято секция "Достъп до информация" изцяло отговаря на изискванията на закона. И не само това, подчертава Гергана Жулева от Фондацията:

Много добре са си подредили нещата. Този списък, който ние искахме от всички институции с електронни заявления, при тях е направен така, че да бъде удобен за гражданите, тоест много лесно може да се намерят неща, които търсиш.

Подобрява се и прозрачността при публикуването на обществените поръчки, отбелязват авторите на изследването.

Значителен брой институции продължават да изпращат исканата информация с празен имейл, което е крайно негативна практика, коментира Кирил Терзийски:

Това прави доста трудно да се отличава официално писмо от институция от спам поща, т.е. човек, докато не го отвори, не знае какво е получил и какво са му изпратили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!