Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 на сто от бежанците в Гърция не искат да останат в страната

Бежанци в лагера "Мория" на остров Лесбос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 60 процента от бежанците, които се намират в лагери за временно настаняване в Гърция, не желаят да останат в страната и целта им е да бъдат приети в Германия. Това показва проучване сред мигрантите. Едва до 8 на сто биха останали, ако нямат друга възможност.

Много е трудно тези хора да се адаптират в Гърция, коментира кметът на Атина Йоргос Каминис информацията, че е висок процентът на бежанци и мигранти, които не желаят да работят в Гърция и предпочитат други европейски страни.

В същото време гърците проявяват изключителна толерантност към бежанците, като въпреки кризата им оказват помощ с храна и дрехи. Дори 66 процента от гърците са на мнение, че присъствието на бежанци в страната не създава проблеми. Единични са случаите на реакция срещу включването на децата на бежанците в държавните училища.

Министерството по миграция реши да разсели в малките градове много от бежанците от лагерите, като за изхранване ще получават купони, за да пазаруват от местните магазини. Наемат се също жилища за бежански семейства с деца. Целта е да се намали напрежението в лагерите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турски трафиканти изоставиха група бежанци на островче в река Марица

Турски трафиканти успяха да влязат с лодка по река Марица, но за да не ги арестува гръцката полиция, оставиха 64 бежанци и мигранти на малко островче на реката. За да не ги отнесе течението на водата, мигрантите сами поискаха помощ от гръцките власти. Сред..

публикувано на 13.04.17 в 12:46

Изпълнени са около 10 на сто от квотите за разселване на бежанци в ЕС

Страните от ЕС са приели по задължителните си квоти малко над 10 на сто от обещаните 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция, сочат данните на Европейската комисия. Досега преместените на други места на територията на съюза са едва 16 340, но..

публикувано на 12.04.17 в 18:26

Гърция започна настаняването на сирийски бежанци във вътрешността на страната

Гърция стартира нова програма за бежанците. Онези от тях, които са получили статут, се извеждат от лагерите. По този начин министерството по миграцията цели да намали напрежението в лагерите, където сирийците често са подлагани на натиск от нелегалните..

публикувано на 11.04.17 в 12:45