Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пети път се провежда кампанията "Книги за смет" в София по повод Деня на Земята

| обновено на 22.04.17 в 19:09
Снимка: БГНЕС

Днес е Световният ден на Земята. Той се отбелязва на 22-и април от 1970-а година, като целта му е да привлече вниманието на хората към опазване на планетата и съхраняване на живота. Тази година мотото на кампанията е "Повишаване на знанията за околната среда и климата". 
България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. 

За пети път инициативата "Книги за смет" събира пред Паметника на съветската армия в София хора, които искат да заменят пластмасови отпадъци за книги. Тази година може да получите код за електронна книга, четенето на която ще спести рязането на дървета.

Целта на организаторите е оползотворяване на отпадъци, както да се покаже на обществото важността от разделно събиране на боклука, вредата от безразборното изхвърляне сред природата, особено на пластмаса, която, за да се разгради, са необходими стотици години.

Идеята е хората да осъзнаят, че нашите отпадъци, които замърсяват природата, се връщат обратно като бумеранг при нас. Чрез любовта към книгата и чрез работилницата, искаме да покажем на децата и на техните родители, че отпадъците могат да се превърнат в някакви полезни и красиви неща. Да развием фантазията на децата и да им покажем, че това, което те генерират като отпадък, могат да го използват повторно, споделят представители на организация за разделно събиране на отпадъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!