Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият иконостас в храма "Св. Илия" в Кюстендилско ще бъде монтиран до дни

Снимка: Николай Кръстев

До края на седмицата ще бъде завършено монтирането на новия иконостас в наскоро ремонтирания и укрепен храм "Св. Илия" в малкото гранично кюстендилско село Илия, съобщи председателят на инициативния комитет и доскорошен кмет на селото д-р Емил Жотев.

Иконостасът, който е с размери 6 м широчина на 2,50 м. височина, е от бяла мура, като е подарен от село Говедарци, Самоковско.

Освен иконостас, в храма "Св.Илия" ще бъдат поставени и 8 икони на светци - изцяло по канона, както и композиция "Тайната вечеря", направена от кюстендилски зограф.

В Пловдив е поръчано и изливането на 100-килограмова камбана, която вече е платена. Хиляда лева от стойността й (4 000 лева) са от проф. Стефан Данаилов. В моментат се събират средства за утвар, като в храма ще бъде поставена каменна маса, два седмосвещника и църковни пособия, необходими за литургия. За началото на юли, но задължително преди Илинден (20 юли) ще стане и освещаването на напълно възстановения параклис "Св. Илия", изграден преди повече от 100 години в село Илия, на метри от границата с Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!