Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна стачка ще има в Гърция на 7 май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките синдикати обявиха извънредна стачка в неделя на 7-и май. Магазините няма да отворят и протести ще блокират всеки отворен търговски обект.

Работещите в търговската мрежа в Гърция не желаят да работят в неделя. Синдикатите подозират, че правителството защитава интересите на големите международни вериги, които могат да си позволят да заплащат извънреден труд. Малките частни магазини ще фалират, коментират от синдикатите.

Часове след предложението на правителството синдикатите реагират със стачка на работещите в търговията. Няма да отвори нито един магазин, категорични са протестиращите и дори призоваха да не се пазарува от работещи в неделя магазини.

Синдикатите настояват да се спазва решението на Върховния съд, съгласно което принудителната седемдневна заетост е в нарушение на Конституцията.

С помощта на синдикатите много от работещите в големите търговски вериги водят съдебни дела срещу работодателите, които ги принуждават да работят извънредно без заплащане.

В обръщението във връзка с обявената за 7-и май стачка се настоява всички лидери на партиите в парламента да заявят публично подкрепата си към работниците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!