Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма пострадали при взрива в Рим

| обновено на 12.05.17 в 16:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Край пощенски клон в центъра на Рим избухна взрив. При инцидента няма жертви и ранени. Взривното устройство е било едно, самоделна изработка. Било е поставено между колите на служебния паркинг на пощенския клон. Смята  се, че е дело на анархисти с демонстративна цел и че не е насочено конкретно към някого.

То е било в пластмасова кутия, съставено от часовников механизъм и две бутилки, пълни с не повече от литър, вероятно бензин, което създало впечатление за две взривни устройства. При избухването се е вдигнал голям дим, което уплашило хората както в пощата, така и извън нея.

Леки щети са нанесени на един автомобил. До по-сериозни щети не се е стигнало, защото пощенските служители, както и тези от пожарната, намираща се в близост до пощата, веднага реагирали с пожарогасители.

В този пощенски клон в центъра на Рим, който е един от историческите за града и е дело на един от най-големите италиански архитекти за ХХ век Адалберто Либера, не за първи път се случват подобни инциденти. За това в него има назначен постоянен полицейски служител - специалист по взривни устройства.

Води се разследване и анализ на записите от видеокамерите в района на събитието.

Междувременно се получи информация за бомба край древноримския стадион "Чирко Масимо", също в центъра на Рим, която впоследствие бе оттеглена.

Случаят съвпада със срещата на финансовите министри от Г-7 в Бари. Тя протича при уникални мерки за сигурност. Преди началото на заседанията днес италианският финансов министър Пиер Карло Падоан каза, че се работи за социално развитие, без което няма какъвто и да било прогрес, както и за данъчната система, отнасяща се за цифровата (уеб) икономика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!