Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте социалното напрежение в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в съседна Гърция отбеляза нов връх. Протестите са срещу споразумението с кредиторите. Опозицията критикува в остър тон управляващата Сириза и отказа да подкрепи закона. Гърците са гневни от решението на правителството на Алексис Ципрас да въведе ново затягане на коланите, за да продължи финансовата подкрепа от кредиторите.

Пред парламента в Атина, в центъра на Солун и в други градове отново протестират. Социалното напрежение расте. Стачкуващи се опитаха да нахлуят в министреството на административната реформа. Стачката в транспорта продължава и днес. Моряците, които блокираха пристанищата от вторник, удължават протестите си до събота.

В парламента продължава обсъждането на мерките по новото споразумание с кредиторите. Дебатите се водят в остър тон с критика от страна на опозицията и отказ да подкрепят проектозакона за ново орязване на пенсии и заплати и по-високи данъци. Това е убийство на нацията, коментират депутати на опозицията. От Сириза признаха, че мерките са изключително тежки, но необходими, за да продължи спасителния план към Гърция.

Гневът на гърците е видим от масовите протести. Най-засегнати са пенсионерите,които и днес са на демонстрациите: Днешното правителство продължава да жертва пенсионерите и бедните гръцки семейства, както действаха и предишните правителства. Протестираме и се борим, за да спрем тази политика. Да знаят, че което и правителство да дойде, ние няма да променим позиция, каза протестиращ пенсионер.

Гласуването в парламента ще се проведе късно тази вечер. До тогава синдикатите обявиха блокада на парламента.Част от опозицията ще се присъедини към протестиращите и дори няма да участва в гласуването. Очаква се споразуманието да бъде подкрепено само с гласовете на управляващата коалиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!