Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 9000 полицаи и военни ще се грижат за сигурността на Г7 в Таормина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес на остров Сицилия влизат в сила специални мерки за сигурност. Поводът е срещата на върха на Г7 в град Таормина, която ще се състои на 26-и и 27-и май.

За сигурността по време на събитието ще бдят 9000 полицаи и военни. Забранява се акостирането по всички пристанища на острова, включително и Лампедуза, на плавателните съдове от спасителните операции за имигранти в Сицилийския пролив. Те ще бъдат извозвани до други италиански пристанища.

За целия остров са взети мерки срещу химически атаки. За това регионалната управа е отпуснала сума от 500 000 евро за съответно извънредно здравно подсигуряване. Болницата на Таормина ще е на разположение на Г7. Няма да приема болни. Те ще бъдат пренасочвани към други здравни заведения.

В града се затварят освен улици, служби и магазини, училища и гробището. В морския обсег на Таормина се ограничават корабоплаването и плажните дейности. Всички пътища към града са под непрекъснат контрол и важи забраната за превоз на каквито и да било оръжия, експлозиви и отровни газове.

Бюджетът за организиране на Г7 в Таормина е над 12 милиона евро от общо към 37 милиона евро за годишното председателство на Италия за срещите от групата на седемте икономически сили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!