Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция започва разследване за дейността на неправителствените организации в бежанските лагери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът по миграцията Янис Музалас внесе искане в прокуратурата за разследване на неправителствени оргазиции, срещу които има показания от бежанци, че не реагират на сигнали за сексуална експлоатация в лагерите. Вече има няколко случая, когато бежанци и мигранти от лагерите търсят съдействието на полицията, за да се спасят от сексуално насилие. Случаите са регистрирани на остров Лесбос, където контролът в лагера е на неправителствени организации. Намесата на полицията е само при безредици.

Разследване започва и за присвояване на европейски средства, предназначени за бежанците, които неправителствените организации получават.

Министър Музалас настоява пред Европейския съюз да се отнеме контролът върху лагерите от неправителствените организации и да се прехвърли на общините.

Министерството по миграцията в Атина посочи официални данни, че 80% от пристигащите на гръцките острови са мъже - икономически имигранти и не могат да получат статут на бежанци. Отново се засили потокът на пристигащи от Турция. Само за последните 4 дни до гръцките острови досигнаха нови 400 мигранти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!