Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отпусна още 200 млн. евро за изпълнението на третия метродиаметър от Столичния метрополитен

Снимка: Мария Димитрова

Европейската комисия (ЕК) отпусна още 200 млн. евро за изпълнението на третия метродиаметър от Столичния метрополитен. С този лъч на метрото ще се улесни и придвижването на жителите на Перник, които ежедневно пътуват към столицата.

Изпълнението на строителните дейности на метростанция "Патриарх Евтимий" на кръстовището с "Граф Игнатиев" провериха премиерът, транспортният министър и столичният кмет.

Строителството на всички станции от третия лъч върви по график, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. През следващата седмица се очаква да започне същинската работа и по новите 4 станции, за които беше одобрено финансирането от Европейската комисия: 

Очакваме през 2019 година, втората половина на годината, да имаме нови 12 километра метро, 12 метростанции и Софийското метро да обслужва почти половин милион души дневно.

А премиерът Бойко Борисов допълни:

С тази метростанция връзваме и Пернишката железница. Около 20-30 000 коли на ден влизат от Перник в София и излизат вечер. С буферния паркинг и с директната връзка, която правим на метрото с железницата, всеки, който иска да слезе от автомобила, може да го ползва. Ще може да си разчиташ в рамките на минути придвижването от единия до другия, до третия край на София.

Стойността на третата линия на метрото възлиза на половин милиард евро заедно с изграждането на депото и поръчаните 20 метровлака.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!