Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Г-7 за околната среда започна в Болоня

Снимка: БТА

В Болоня започна среща на министрите на околната среда на страните от Г-7 по екологичните въпроси. На нея присъстват представители на Европейския съюз, както и на Чили, Малдивите, Етиопия и Руанда. Срещата приключва утре.

Поради особеностите на историческия център на Болоня форумът се провежда в луксозния хотел "Savoia Regency" в квартала "Пиластро". Затова липсва обичайната при такива случаи "червена зона". Все пак районът около хотела е отцепен и гражданите там се движат пеша или с велосипед.

Министрите на околната среда от Г-7 на Италия, Германия, Канада, САЩ, Япония, Франция и Великобритания обсъждат въпросите за климата, постигане на устойчиво развитие, ролята на банките за финансиране на проекти, темите за зелени финанси, африканския континент, премахването на вредните фактори за околната среда и данъчни екологични реформи.

Домакинът на събитието – италианският министър Джанлука Галети, посочи след днешните разговори, че въпреки позицията на САЩ за парижките договорености, по всички теми има пълно единомислие. 

Американският му колега Скот Прюит е изразил интересът на САЩ да работят срещу климатичните промени и за намаляване на вредните емисии.

В центъра на Болоня се проведоха протестни шествия, обвинявайки Г-7 за природните и климатични проблеми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!