Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти настояват да бъде спряна продажбата на наркотици в университета в Солун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студентите от университета "Аристотел" в Солун молят за помощ, за да се прекрати разпространението на наркотици в района на висшето учебно заведение. Академичното ръководство и министерството на образованието си прехвърлят отговорността, а опозицията внася темата за обсъждане на извънредно заседание на парламента.
Положението е извън контрол и принуди 500 студенти да се обърнат с официално писмо за помощ към министерството на образованието, на вътрешните работи и към премиера. Кражби и вандализъм са ежедневие, а наркотици се продават свободно навсякъде, споделят студентите, които вече дори се страхуват за живота си, отивайки на лекции.

Ректорът на висшето учебно заведение професор Периклис Миткас обяснява, че университетът не може да се справи  с положението със собствени сили, а властта не реагира:

Академичния съвет на университета няма право да се ангажира с преследване на нарушители на наказателния закон. Охраната в университета няма правомощия да арестува трафикантите на наркотици. Това е във властта на полицията. Искаме помощ от властта и държавата.

Министърът на образованието Гавроглу отказа намеса на полицията, вероятно за да не обвинят управляващите в нарушаване на университетската автономия. Според министърът дори проблемът не бил толкова мащабен. Студентите го опровергаха с клипове в социалните мрежи, където ясно се вижда, че в университета видимо се предлагат наркотици навсякъде.

Опозицията реагира незабавно. Не може всеки безотговорно да нарушава закона, коментират от централата на "Нова Демокрация" и настояват всички да поемат незабавно отговорност. Иска се извънредно заседание на парламента по случая.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!