Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десети ден продължава стачката на служителите по чистотата в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десети ден продължава стачката на служителите по чистотата в Гърция. Синдикатите продължават с протестите до петък в очакване да се реши проблемът с работните места на служителите.

Тонове отпадъци задръстват улиците на Гърция. Хотелиерите сами плащат на частни лица за извозване на боклуците. Парламентът гласува по спешност промени в наредбата за трудовите отношения на работещите в чистотата. Десет хиляди души остават без работа, а само 2500 са гарантираните работни места. Синдикатите са недоволни. Искат постоянни работни места за всички. Блокирани със жива верига са депата за отпадъци, както и колите за извозване.

Кризата с боклука доведе и до криза в отношенията на партиите. Управляващите от СИРИЗА обвиняват опозицията, че използва недоволството на служителите, за да компрометира правителството и страната.

От Лекарския съюз предупреждават за риск от зарази при високите температури. От днес в рамките на четири дни се очаква температурите в Гърция да достигнат 45 градуса.

На места стачкуващите позволиха част от отпадъците за се извозят, но това не решава проблема. Прокуратурата разпореди проверка, защото кризата с боклука поставя на риск здравето на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!