Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора кариера може да бъде отворена в района на Белоградчишкото кале

Белоградчишките скали
Снимка: БГНЕС


Втора кариера може да бъде отворена в района на Белоградчишкото кале - частен инвеститор вече е направил първите сондажи. За това предупредиха представители на Инициативния комитет за спасяването на природната забележителност и на община Белоградчик.
На юг от Белоградчишкото кале, където се намира природната забележителност и гордост на региона и България - Белоградчишките скали, вече има две кариери. Едната - край село Гранитово, отдавна дава лошия пример на кариера с цялото запрашаване на селото и разбитите от тежките камиони пътища, припомниха от общината. 
А сега, оказа се, плановете са за допускането не на един, а на двама инвеститори, които да проучват в непосредствена близост до Белоградчишките скали, съобщи архитект Георги Георгиев от Инициативния комитет за спасяването на природната забележителност: 
В съседство  - на два километра от тази площ за проучване, е дадена друга площ за проучване, пак един квадратен километър, която също попада в защитените режими на "Натура 2000", за която ние не сме били информирани. Не знаехме нищо за нея, така че кариерите идват малко в повечко за нас и затова ние сме против.

В общината вече тече и подписка срещу опита за разкопаването на Белоградчишкото кале, в която са събрани повече от 400 имена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кметът на Белоградчик: 100% от населението не иска разкриване на кариери край скалите

Разчитаме на съдействие от медиите, за да бъде отменено разрешителното за разкриване на две кариери в близост до Белоградчишките скали. Смятаме, че законовият път не е спазен при процедурите и не е съобразено, че теренът е в "Натура 2000", а имаме и..

публикувано на 28.06.17 в 08:55