Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ихтиман е бил информирал, че пожарът на сметището е потушен, но има лек дим

Снимка: БГНЕС

Към 18 ч. снощи кметът на Ихтиман е информирал Регионалната инспекция по околната среда и водите - София, че пожарът на закритото през миналата година ихтиманско сметище е потушен, но има леко остатъчно димене.

Това съобщават от екоминистерството по повод твърденията, че верижните катастрофи на магистрала "Тракия", при които сутринта пострадаха 30 души, са заради задимяването от пожар в района. 

Експерти от РИОСВ-София са проверили положението във връзка с дима от горящото депо край Ихтиман. Предписан е непрекъснат контрол до пълното потушаване и преустановяване на дименето. На място има и мобилна станция за измерване качеството на въздуха. 

На 28 юни е извършена проверка, а кметът на Ихтиман е получил предписание да предприеме действия за превантивен контрол с цел недопускане на запалвания през летния сезон. Ден по-късно от Общината са алармирали екоинспекцията за възникнал пожар поради високите температури. Незабавно са били предприети действия за потушаване на пожара, но поради характера на терена, той неколкократно е възниквал отново.  

Междувременно огънят навлиза в дълбочина, въпреки непрекъснатото запръстяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!