Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват честванията за 135-та годишнина на Борисовата градина

Снимка: Столична община
От 15 юли започват честванията на 135 години парк "Княз-Борисова градина". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. За откриването на кампанията Столична община ще предостави на гражданите възможността да се повозят на един от автентичните файтони от началото на 20-и век, който ще бъде на разположение в събота между 11.00 и 14.00 часа в парка. Поради очакванo голям интерес и сравнително ограничен капацитет на файтона, с предимство при возенето ще са 30 от отговорилите правилно на въпрос, зададен в страницата "Зелени решения за София" във фейсбук


Във връзка с юбилея на най-стария и най-големия парк в София, Столична община планира в рамките на следващите месеци различни инициативи, включително повишаване на достъпността на историята на парка, възстановяване на елементи от парка в автентичния им вид, специална защита на ценни дървесни видове, прочистване от опасни дървета, поставяне на къщички за птици.

Сн. Етюдите на СофияМеждувременно бе представен и проектът за Подробен устройствен план на парк „Борисова градина”. Планът предвижда възстановяване на парковите функции, като голяма част, която е урбанизирана в момента, ще бъде озеленена и ще се върне в границите на Борисова градина.

Предвижда се също преместване на комплекса "Спортна София" в района на гара Пионер, като там ще се изгради атракционна железница, която ще преминава под Симеоновско шосе. Конната база в централната част на Борисова градина, също ще бъде преместена в близост до кв. "Лозенец", като така паркът ще се отвори и към останалата част на града.

Главният архитект на София Здравко Здравков отбеляза, че стремежът е да се решат и местата за паркиране, като идеята е да се създадат няколко урегулирани поземлени имота, така че Столичната община като съсобственик в бъдещите имоти да има контрол върху възможното бъдещо благоустрояване или реализиране на каквито и да е мероприятия в парка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!