Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново бунт на бежанци на о. Лесбос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигранти отново се бунтуват на гръцкия остров Лесбос. Исканията им са за по-бърза процедура, за да могат да продължат пътя си към западноевропейски страни. Напрежението с мигрантите принуди част от туристите да напуснат острова.

Част от бежанския лагер в Мория на остров Лесбос бе подпален от бежанците, които хвърлят камъни срещу полицията. Освен това не 
допускат пожарникарите, за да изгасят пожарите в лагера. Два хекоптера по въздух се опитват за овладеят пожара. Мигрантите разбиха дори автомобилите на екипа на европейската агенция по охрана на границите Фронтекс. 

Протестите отново са срещу дългото задържане на мигрантите на острова, както и заради нежеланието им да се върнат в Турция. Гърция спазва нареждането на Европейския съюз и лагера напускат само лица, които са получили бежански статут. Тези, които нямат право на закрила, се връщат обратно в Турция.

Жителите на острова споделят, че не могат да проявяват повече толерантност към бежанците и настояват правителството да ги изтегли от Лесбос. 
В тази напрегната обстановка въпреки ниските цени туристите, които почиват на Лесбос, са малко. Част от тях вече напуснаха острова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!