Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Турция и Гърция

| обновено на 21.07.17 в 15:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Турция и Гърция, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация за пострадали българи.

Българските дипломатически власти разполагат с данни за 98 наши сънародници, постоянно пребиваващи на югоизточния егейски остров Кос. Дипломатите ни звънят на всички онези, които са предоставили телефон за връзка, съобщават от МВнР.

Телефонните връзки на острова са силно затруднени след земетресението. Летището на остров Кос функционира нормално. Властите предупреждават, че има вероятност от вторични трусове. Потвърдените жертви на труса са турски и шведски гражданин. Тежко ранените са гръцки, турски, шведски граждани и един норвежец. Те са транспортирани до болници в Крит и Атина.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на нашите посолства в Анкара и Атина, както и на генералното консулство на България в Истанбул.

30 български туристи, които са на почивка с един от големите туроператори в Бодрум са прекарали нощта на открито. Руслан Иванов, местен представител на туропертора, съобщи за "Хоризонт", че утре се връщат в България:

Те са добре. Прекарали са нощта на открито, както и повечето хора, независимо дали живеят тука или са туристи, защото продължиха вторичните трусове някъде до сутринта до 5.00-6.00 часа, но като цяло българските туристи са добре. Не са толкова притеснени, даже някои от тях са на плаж в момента. Няма разрушения, единствено в центъра на тези, по старите, джамии минаретата са паднали. Някъде след час след земетресението през нощта - 2.30 часа и 3.00 часа вече бяха обградили тези, по-опасните места с ленти и съответно нямаше опасност за хората.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Над 200 са вторичните трусове след силното заметресение до остров Кос

30-годишен турчин и 20-годишен швед са загинали, а най-малко 200 са пострадали в резултат на силното земетресение от 6,7 на Рихтер, разтърсило тази нощ гръцките острови в югоизточната част на Егейско море. В турския курорт Бодрум 70 души са потърсили..

обновено на 21.07.17 в 18:55