Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракски Кюрдистан ще проведе референдума за независимост през септември

Масуд Барзани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракските кюрди ще следват плана си да проведат референдум за независимост на 25 септември въпреки молбата на САЩ за отлагане на вота, предаде Ройтерс. Датата остава, 25 септември, промяна няма, каза пред агенцията Хошияр Зебари, близък съветник на Масуд Барзани, президент на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан.

Вчера американският държавен секретар Рекс Тилърсън е помолил в телефонен разговор Масуд Барзани гласуването да бъде отложено.

През юни американският Държавен департамент обяви, че е загрижен, че референдумът ще отвлече вниманието от по-спешни приоритети като постигането на победа над "Ислямска държава", припомня Ройтерс. САЩ и други западни страни се опасяват, че вотът може създаде допълнително напрежение в региона. Турция, Иран и Сирия, които са останалите три страни, освен Ирак, в които има значителен брой кюрди, са против референдума за независимост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рекс Тилърсън

САЩ искат Иракски Кюрдистан да отложи референдума за независимост

САЩ са помолили иракските кюрди да отложат  референдума за независимост на тяхната автономна област, планиран за 25 септември. Това предаде Ройтерс, като се позова на информация от президентството на Иракски Кюрдистан. Молбата е била отправена вчера, в..

публикувано на 12.08.17 в 12:10

Висшето военно ръководство на САЩ и Русия с разговори за ситуацията в Сирия и в Ирак

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд разговаряха по телефона за положението в Сирия и в Ирак.  Двамата..

публикувано на 09.08.17 в 07:40

Температурите в Ирак ще достигнат 51 градуса следващата седмица

Иракската метеорологична служба предупреди, че следващата седмица температурите силно ще се покачат, достигайки до 51 градуса, предаде Асошиейтед прес. Обикновено през лятото в Ирак има много тежки горещини, а придобилите ендемични размери спирания..

публикувано на 03.08.17 в 22:15